0
Laura Griffin: Nyom nélkül 
Tracers #1
Untraceable, 2009
Kiadó: Kossuth Kiadó, 2012
Oldal: 352
Fordító: Angster László

Alex Lovell eltünteti az embereket. Kiderül, hogy nem ő az egyetlen…
Alexandra Lovell magánnyomozó dörzsöltségét és számítógépes trükkjeit veti be, hogy segítsen ügyfeleinek eltűnni, hogy új életet kezdhessenek valahol biztonságban. Egyik ügyfele, Melanie eltökélte, hogy elhagyja erőszakos férjét.
De amikor Melanie tényleg eltűnik, Alex a legrosszabbtól tart, és mindent megtesz, hogy rájöjjön, mi is történt valójában. Az igazságügyi szakértők elitcsapatával, valamint az austini rendőrség megfáradt, de szexi nyomozójával megpróbálja kideríteni az igazságot. Ám minden lépés az igazság felé azzal a veszéllyel jár, hogy Alex lesz a következő, aki eltűnik… 
- Elmentem, hogy megkeressem...
- De nem találkozott a fickóval, vagy igen?
- Nem. De körülnéztem a házban...
- Betört...
- Aztán kigyulladt.
- Kigyulladt? Mi a francot csinált?
- Semmit! Valaki felgyújtotta. Szándékosan. Csak így lehetett. Azt hiszem, bűntény történt. Vérnyomokat találtam a hátsó teraszon.
- Mit mondtak a nyomozók?
A nő maga elé nézett.
- Alex! Ugye tett már vallomást? Ugye nem most lépett le onnan?

Alex behunyta a szemét, és nagyon szégyellte magát. Úgy viselkedett mint egy tinédzser, aki fél, hogy rajtakapják. Elszúrta...



Aki szereti a romantikus krimiket, annak ez is tetszeni fog :)
Elsőnek azt hittem Alex fog mindegyik részben nyomozni különböző eseteket megoldva, de mint kiderült nem :) A kötetek önálló regények is egyben, mivel más-más szereplők bukkannak fel benne főhősként. Pár a későbbiekben fontos szereplőt viszont már most is megismerünk a Nyom nélkülben.
A regény a thriller kategóriába van besorolva, de én egyszerűen szimpla kriminek mondanám... romantikus kriminek.
A szereplők pedig: magánnyomozók, zsaruk, FBI-ügynökök, különböző szakértők, és van benne egy krimiíró. Valamint egy Texas Ranger is felbukkan az első részben... de folytathatnám a felsorolást. 
A Lovell magánnyomozó iroda egyszemélyes cég. Alex egyik ügyfele eltűnik, ám bejelenteni nem tudja. A miérteket nem lőném le ;) Miután majdnem meghal egy robbanásban, az austini rendőrség egyik nyomozójához fordul. Nathan Deveraux és a nő egyszer korábban már találkoztak egy ügy kapcsán, és mivel Alex nem tudja kiben bízhat, az ő segítségét kéri. A helyszín többségében Austin, Texas állam fővárosa, de New Orleans is szerephez jut.
Ahogy ott állt, és figyelte a nőt, tekintete még a zúzódás nélkül is félelmetes lett volna.
- Fel sem merült magában, hogy ... kiszúrhatja, ha egész nap a nyomában jár valaki?
- Biztonságos távolságból csináltam. - Kihagyta azt a részt, hogy betört a férfi pickupjába, és GPS-t helyezett el benne, ami jeleket küld a mobiljára.
Aztán olyan bűncselekmény folyamba csöppennek bele, ami már megállíthatatlan. Nem tudni ki korrupt, és kiben lehet megbízni. Sok út keresztezi egymást, és Alex, aki inkább a szívére hallgat semmit az eszére, folyamatosan bajba kerül. Néhol kicsit szarkasztikus, de én bírtam a stílusát. Tény, hogy Nathan nem egy Noah Clayborne vagy Jack Pallas (számomra legalábbis), de könnyedén megkedvelhető.
Elég sokszereplős a regény, így csak három karaktert emelnék ki akikre kíváncsi leszek a továbbiakban is: Troy Stockton, mondjuk úgy, hogy Alex exe, aki sikeres krimiíró. Ő a második rész főszereplője (Unspeakable). Aztán ott van Sophie Barrett, aki elveszi állását Alex miatt, majd megjelenik nála, és felveszi az irodába. Igazi színfolt lett a regényben, kíváncsian várom mit hoz neki a jövő. Vajon marad a nyomozóirodában, vagy énekesként fog befutni? Ennek direkt nem olvastam utána (Snapped). És ott van még Mia. Mia Voss, a Delphi Center laboratóriumának DNS szakértője, akinek a könyvét már most olvasni szeretném (Unforgivable).
Ami nem tetszett: tudom, hogy blézernek férfi felsőket is hívnak... én mégis inkább zakónak, vagy valami másnak fordítottam volna. Nekem szörnyen zavaró volt olvasás közben azt olvasni, hogy Nathan blézert hordott így, vagy viselt úgy... brrr... A másik az ügetés!? Most komolyan! Miért nem kocogás, ha már futnak? Egy pasi, aki üget... megnézném én azt O.o
Eseménydús a könyv, mert unatkozni nem lehet közben, és persze a végre minden megoldódik.
Bár valami, vagy valaki mindig megakadályozott abban, hogy végre belekezdjek a regénybe, de gyorsan kiolvastam. Megvárom a kiadó 2013-as év eleji terveit, aztán majd kiderül. Ha sokat kell várni a folytatásra, akkor feltétlen beszerzem angolul. Mivel Alex állást vállalt a Delphi Center-ben, így biztos feltűnik a többi részben is. Melanie-ról, az eltűnt nőről meg nem árulok el semmit, tessék elolvasni ;)

Megjegyzés küldése

 
Top